24.09.26 Uitnodiging Slotbijeenkomst zero-emissie zone Roermond

26 September 2024

Beste ondernemer,

Misschien heeft u er al iets van vernomen: ook gemeente Roermond onderzoekt de mogelijke invoering van een zero emissie zone voor stadslogistiek. We informeren u hier graag persoonlijk over en zijn ook benieuwd naar uw mening. Die is namelijk belangrijk voor een gedragen besluit. De afgelopen maanden organiseerden we al meerdere bijeenkomsten. Op maandag 7 oktober 2024 organiseren we de laatste informatiebijeenkomst. U bent hierbij van harte welkom.

Wat is een zero-emissie zone stadslogistiek?
Een zero emissie zone is een afgebakend stadsgebied waarvoor een verbod geldt voor vrachtauto’s en bestelauto’s op fossiele brandstoffen (zonder emissie uit de uitlaat). Meer info hierover vindt u op www.opwegnaarzes.nl en www.doehetzero.nl.

Waarom wil gemeente Roermond een zero emissie zone?
Omdat het bijdraagt aan een gezond, prettig en veilig leefklimaat in de stad voor wonen, winkelen en werken en omdat het een bijdrage levert aan vermindering van CO2 uitstoot, die een belangrijke oorzaak is van klimaatverandering. Ook is het onderdeel van landelijke afspraken in het zogenoemde Klimaatakkoord, waarin afgesproken is dat 30-40 gemeenten in Nederland een zero-emissie zone zullen invoeren. Onder andere. Maastricht, Venlo en Eindhoven hebben hiertoe al besloten.

Wanneer komt er een zero emissie zone in Roermond?
Op dit moment onderzoekt de gemeente de randvoorwaarden, de kosten en opbrengsten, de omvang van de zone en het draagvlak onder betrokken partijen. In december van dit jaar besluit de gemeenteraad over het wel of niet invoeren van de zone. De daadwerkelijke invoering van de zone zal 1-1-2029 zijn.

Staat het besluit al vast?
Nee, gemeente Roermond onderzoekt het draagvlak onder alle belanghebbenden, dus ook bij u als ondernemer. Daarnaast wordt een studie uitgevoerd naar de effecten, voor zowel gemeente als bedrijven, van de invoering van de zone. Uw mening telt!

We gaan graag verder met u in gesprek hierover.

Wanneer?
Maandag 7 oktober 2024. Inloop 16:30, start 16:45 uur tot 18:00 uur

Waar?
Gemeentehuis Roermond, Markt 31, Roermond.

Komt u ook? Aanmelden kan door een mail te sturen naar zes@roermond.nl

Tot 7 oktober!

Namens gemeente Roermond:
Paul Hamaekers
Jochen Roumen
Freek Boele